Leégett az istálló – most már látom a Holdat

Azért ez egy elég ostoba mondat, valljuk be, de értem...

„Lesz@rom”. „Mindenki elmehet a francba”. „Engem aztán nem érdekel”.„Egy csődtömeg vagyok”. „Kevés vagyok”. „ Nem kellek”. „Senki sem szeret”. „Egy vesztes vagyok”.

Elnézegetem a hétvégi fotókat – meglepően jók, pedig egy ilyen, aszimmetrikus pofaszerkezettel rendelkező emberről ritkán készülnek jó felvételek. A másik pedig meg az, hogy mindeközben vert a víz, forgott a gyomrom, az a kevés ital bunkósbotként terített le és még a hévről is le kellett szállni hazafelé egy heveny pánikroham miatt.

De a fotók jók, kapaszkodik az ember a lebillenni készülő koronájába.

Amikor megjelennek bennünk a kudarcos, nehéz érzések, az azokat kísérő fizikai tünetek (megfájdul a gyomrunk, elszorul a torkunk), ott fekszünk arccal a földön. Ezek azok a pillanatok, amikor elkezdjük pörgetni magunkban a saját kis filmünket, ami eltávolít a valóságtól. És ez az a helyzet, amikor menekülés helyett érdemes kicsit jobban szétnézni, vagy még inkább belenézni abba az óriási szakadékba, ami a valóság és a fejünkben konstruált történet között tátong.

Brené Brown nemes egyszerűséggel ESZV-nek, azaz „Első Szaros Változatnak” nevezi a kudarcaink nyomán megfogalmazódó történetet, aminek az eredményes kudarckezelés szempontjából hatalmas jelentősége van. Azért van jelentősége, mert ebbe a szerkesztetlen elbeszélésbe van beágyazva a válasz három életbevágóan fontos kérdésre. Ezért akkor és ott, „arccal a földön fekve” a legjobb, amit tehetünk, ha megfogalmazzuk, és ha tehetjük, rögtön le is írjuk az első, fejünkben körvonalazódó, nem feltétlenül szalonképes, de mindenképpen őszinte verziót.

Mindenki mehet a  p*csába...?

Ha ezzel megvagyunk, tegyünk fel magunknak három kérdést:

  1. Mit kell még megtanulnom és megértenem a helyzetről?
  2. Mit kell még megtanulnom és megértenem a történetben szereplő többi emberről?
  3. Mit kell még megtanulnom és megértenem saját magamról?

És ez az a pont, amikor elkezdünk összerázódni a történetünkkel, az által, hogy tudatosítjuk és bátran felvállaljuk a saját hibáinkat, balfácánságunkat, bukásainkat – és az érzéseinket.

Nézegetem a holdat meg a  fotóimat – felváltva, és igyekszem nem gondolni a pajtára.

astronomy-cloud-clouds-239107.jpg

A dőlt betűvel szedett részek innen lopódtak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pandanadi.blog.hu/api/trackback/id/tr2914823114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása